Gıda Sektöründen Ar-Ge Atağı

Gıda Sektöründen Ar-Ge Atağı

Türk gıda sektörü, Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine, inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile 55 milyar dolarlık katkı yapacak.

Türkiye’nin her geçen yıl artan gıda ihracatını, yeni ve markalı ürünler ve üretim şekilleri geliştirerek arttırmak için harekete geçen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri, 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde, ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı çalışması başlattı. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen çalışma kapsamında üniversite-özel sektör işbirliği çerçevesinde gıda sektöründe oluşturulacak yeniliklerin firmaların faydalanmasına sunulacak.

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, Gıda Ar-Ge Proje Pazarının hayata geçirilmesi ile tüm gıda alt sektörlerinde innovatif çalışmalarla ürün çeşitliliğinin artırılarak tüketicilere alternatif ürünler sunulmasının, hammadde veya dökme ürün yerine markalı ve tüketici paketlerinde ürün ihracatının özendirilmesinin, hammadde üretiminden işlemeye, paketlemeden pazarlamaya kadar her süreçte ortaya çıkacak yeniliklerin gıda sektöründe yer alan tüm paydaşların kullanımına sunulmasının hedeflendiğini ifade etti.

Ar-Ge Proje Pazarı’nın en önemli işlevinin sektördeki paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyona zemin hazırlamak olduğunu ve bu proje ile ihracatçı firmaların “bilgiye dayalı ekonomik yapı”ya geçişlerine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini belirten Alharal, “Ar-Ge proje pazarları, yaş meyve-sebzeden kurutulmuş meyve-sebzelere, fındıktan zeytinyağına, baharattan deniz ürünlerine kadar tüm gıda alt sektörlerini kapsayacak ve değer zincirinin tüm halkalarında yeniliklerin ortaya çıkarılıp hayata geçirilmesini sağlayacak, proje kapsamında yerli ve yabancı üniversitelerin ve uzmanların oluşturacağı projelerle kafalarda şimşekler çakılması sağlanarak üretim, işleme, ambalaj, pazarlama gibi hemen her alanda yeniliklerin önü açılacak ve tüm gıda sektörlerimize büyük fayda ve fırsatlar sağlayacak” dedi. Alharal şunları söyledi:

“Bu proje uzun soluklu ve yoğun çalışma gerektiriyor. Çalışmalarımıza gıda alt sektörlerimizden temsilcilerin yanı sıra, EÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof Dr. Uygun Aksoy, Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Öğretim Üyesi Ali Turan başta olmak üzere çok sayıda üniversiteden akademisyenler katılacak. Önümüzdeki dönemde yurtdışından akademisyen ve uzmanların da katılımları sağlanacak. Her yıl belirlenecek olan temalar çerçevesinde akademisyenlerden ve uzmanlardan proje teklifleri alınarak, yapılacak Ar-Ge proje pazarı günlerinde bu projeleri gün ışığına çıkaracağız. Sunulan projeleri de değerlendirip ödüller vereceğiz. Bu çerçevede, proje sahipleri ile sektörden firmaları buluşturup, anlaştırarak projelerin firmalarımızın kullanımına sunulmasını sağlayacağız. Ar-Ge Proje Pazarı, uluslararası rekabet ortamında gıda sektörlerimiz için bir güç çarpanı haline getirilecek.”

Gıda Ar-Ge Proje Pazarı için projelerin 12 Mart 2012 gününe kadar Ege İhracatçı Birlikleri'ne teslimi gerekiyor.




Etiketler : gıda , gıda sektörü , sektör , ihracat